Küresel ticaret savaşı nedeniyle 25 bin sanayi istihdamı risk altında

Allianz Trade: Almanya’nın Çin ve ABD Ticaret Savaşından Etkilenmesi Bekleniyor

Allianz Trade, ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşının Alman ekonomisine etkisine ilişkin analizini yayınladı.

ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşında anlaşmaya varılamazsa, Çinli ihracatçılar özellikle Almanya ve Avrupa pazarlarına daha fazla yönelecek.

Allianz Trade kıdemli ekonomisti Jasmin Gröschl, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, “Çin mallarının özellikle Almanya’ya yönelmesi ve artan rekabet nedeniyle, Almanya’da 17 bin ila 25 bin imalat istihdamının kaybedileceğini tahmin ediyoruz.” ifadesini kullandı.

Gröschl, özellikle makine mühendisliği, tekstil, metalik olmayan mineral ürünler, elektronik, bilgisayar ve motorlu taşıtlar endüstrilerinin risk altında olduğunu belirterek, bu durumun Alman sanayisindeki toplam istihdamın yaklaşık yüzde 0,2 ila yüzde 0,3’üne denk geldiğini söyledi.

Küresel ticaret dinamiklerinin tarife savaşı nedeniyle dengesizleştiğini belirten Gröschl, “Alman şirketleri artık iki cephede baskı altında. Birincisi, artan rekabet ve Çin’e bağımlı tedarik zincirleri, ikincisi ise dış pazarlardaki güçlü ihracat odaklı Alman iş modeli. Bu durum sadece Almanya için değil, büyüyen pazarlar ve diğer AB ülkeleri için de geçerlidir. Çin’den ithal edilen yüksek kaliteli ürünler, Alman mallarıyla rekabet ediyor.” dedi.

Allianz Trade’in analizine göre, Çin’in ABD’ye ihracat kaybı, ikili anlaşmalar olmadan 239 milyar dolara ulaşabilir. Çinli şirketler diğer uluslararası pazarlara yönelebilir ve bu durumda AB’ye yaklaşık 80 milyar dolarlık ihracat yapabilir.

Araştırmaya göre, tarife anlaşması sağlanamazsa, önümüzdeki üç yıl içinde yaklaşık 33 milyar dolarlık mal Almanya’ya girebilir ve bu da Almanya’nın toplam ithalatını yüzde 2,5 artırabilir. 

Related Posts

SPK’dan kripto varlık platformlarına yönelik “rezerv kanıtı” düzenlemesi

SPK’dan kripto varlık platformlarına yönelik “rezerv kanıtı” düzenlemesi

Kira sözleşmelerinde yeni dönem: Emlakçılar da dahil edildi

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın başlattığı dijital kira sözleşmesi çalışmasında ikinci aşamaya geçildi. Kasım 2024’te tamamlanan ilk fazda, taşınmaz sahibi bireyler e-Devlet üzerinden dijital kira sözleşmeleri oluşturabiliyordu. Yeni düzenlemeyle …

Bakan Kacır: 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın ülkemizde üretilmesini sağlayacağız

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Attığımız çok boyutlu adımlarla 2030 yılına dek elektrikli ve şarj edilebilir hibrit araçların ülkemizdeki pazar payını yüzde 35’in üzerine, bu araçlarda yerlilik oranımızı yüzde 75’e ve üretim kapasitemizi 1 milyona çıkaracağız. Batarya modül ve alt komponent yatırımlarıyla, ülkemizi bölgesel batarya üretim merkezlerinden biri haline getireceğiz. 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın ülkemizde üretilmesini de inşallah sağlayacağız” dedi.

Litvanya’nın dış ticaret açığı derinleşiyor

Litvanya’nın dış ticaret dengesi 2025 yılı Mart ayında sert bir şekilde bozuldu. Ülkenin ticaret açığı Mart 2025’te 0.665 milyar euroya yükseldi. Bu rakam, geçen yılın aynı ayında kaydedilen 0.286 milyar euroya kıyasla önemli bir artış anlamına …

Enflasyon Macarların yüzünü güldürdü

Macaristan’da yıllık enflasyon oranı Nisan 2025 itibarıyla yüzde 4,2’ye gerileyerek Kasım 2024’ten bu yana en düşük seviyeye ulaştı. Mart ayında yüzde 4,7 olarak kaydedilen enflasyonun düşüşünde, özellikle temel tüketim kalemlerindeki fiyat …

Don vurdu, fırsatçılar coştu: Kuru meyve fiyatları iki katına çıktı!

Don vurdu, fırsatçılar coştu: Kuru meyve fiyatları iki katına çıktı!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir