Dijital çağda eğitim yeniden şekilleniyor… ‘Geleceği inşa etmek artık bir sorumluluk’

Ankara’da Gerçekleşen TED 6. Uluslararası Eğitim Forumu

Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen akademisyenlerinin katılımıyla TED tarafından düzenlenen 6. Uluslararası Eğitim Forumu, TED Ankara Koleji Ata Sahne’de gerçekleştirildi. Bu yılki forum, ‘öğrenme mühendisliği’ temasıyla düzenlendi ve dijital devrim, yapay zeka, veri odaklı karar sistemleri ve algoritmaların eğitim üzerindeki etkileri ele alındı. Forumda konuşan TED Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu, şunları dile getirdi:

Geleceği Şekillendirmek

YA HİZMETKAR YA KURUCU OLACAĞIZ“Artık bir eşikteyiz. Ya kendi ellerimizle geliştirdiğimiz, bize çok benzeyen makinelerin hizmetkarları olacağız ya da bu dönüşümü anlayarak ve yön vererek, insan merkezli sistemlerin kurucuları haline geleceğiz. Bu dönüşümün nesnesi değil, öznesi olmak zorunda olduğumuza inanıyoruz. Bunun için dönüşümü yönetmek ve geleceği inşa etmek artık bir tercih değil, sorumluluk. Öğrenme mühendisliği yalnızca dijital araçların eğitim sistemine entegrasyonu değil. Bu kavram; öğrenmenin temellerini veriyle, yapay zekâyla ve tasarıma dayalı yaklaşımlarla buluşturan çok boyutlu bir anlayış.”

Yapay Zeka ve Eğitim

YAPAY ZEKA ÖĞRETMEN DEĞİLForumda konuşan Ankara Valisi Vasip Şahin, “Dijitalleşen dünyada bilgiye erişim kolaylaşırken, bilginin etkili bir şekilde yapılandırılması ve bireysel gelişim süreçlerine uyarlanması giderek karmaşıklaşıyor. Bizim ise üretilen yapay zeka yerine kendi ürettiğimiz yapay zekayı kullanmamız ve öğrencilerimizi buna göre yetiştirmemiz gerekiyor” diyerek önemli bir konuya değindi. Arizona Eyalet Üniversitesi Öğrenme Mühendisliği Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Punya Mishra ise, “Üretken yapay zeka geleceğin öğretmeni mi değil mi sorgulaması var. Bu ve benzer tartışmalar hep oluyordu. Yapay zeka geleceğin öğretmeni değil ama hayatımızdaki yaratıcı partner olabilir” açıklamasında bulundu.

Related Posts

Miniklerden İstanbul’a ‘nefes’

İstanbul’daki Büyükşehir İlkokulu öğrencileri, İstanbul’a nefes aldıracak bir proje başlattı. 1’inci sınıftan 4’üncü sınıfa kadar okuldaki toplam bin 195 öğrenci, fidan bağışı toplayarak İstanbul’da ‘Hatıra Ormanı’ oluşturmaya hazırlanıyor.

Karaca Gizemli Kutu kampanyası gerçek mi, doğru mu, dolandırıcılık mı?

Son dönemde sosyal medyada ve çeşitli platformlarda sıkça konuşulan “Karaca Gizemli Kutu” kampanyası, kullanıcılar arasında merak uyandırırken bir yandan da dolandırıcılık şüphelerini beraberinde getiriyor. Karaca’nın mutfak, sofra ve ev ürünleri alanında sunduğu iddia edilen bu sürpriz kutu kampanyasının gerçekliği tartışma konusu olurken, kullanıcıların sahte web siteleri ve anketler aracılığıyla mağdur edildiği rapor ediliyor. Peki, Karaca Gizemli Kutu kampanyası dolandırıcılık mı, doğru mu, gerçek mi?

Bakan Tekin’den Moritanya’da önemli görüşme

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Moritanya Yükseköğretim ve Bilimsel Araştırmalar Bakanı Yacoub Ould Moine ile bir araya geldi.

Üniversitede kadro esnekliği

Devlet Yükseköğretim Kurumlarında Öğretim Elemanı Norm Kadrolarının Belirlenmesine ve Kullanılmasına İlişkin Yönetmelikte yapılan değişiklik Resmî Gazetede yayımlandı. Yeni düzenlemeyle, öğretim üyesi ihtiyacı bulunan birimlerde ilave profesör veya doçent istihdamının önündeki engel kaldırılmış oldu.

ALES SON BAŞVURU TARİHİ 2025 || ALES 2 başvuru ne zaman, nasıl yapılır? ALES/2 sınavı ne zaman?

2025 Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (2025-ALES/2) başvuruları devam ediyor. 13 Mayıs’ta başlayan ALES/2 başvuru ekranı için araştırmalar son günlere gelinmesiyle birlikte hız kazandı. Adaylar sınav yerlerini ÖSYM AİS ekranı üzerinden T.C kimlik numarası ve şifresi ile alacaklar. Sınavda sayısal ve sözel testler uygulanacak. Peki, ALES 2 başvuru ne zaman, nasıl yapılır? ALES/2 sınavı ne zaman? İşte Ales 2 son başvuru tarihi ve sınav tarihleri 2025

16. Uluslararası İstanbul Opera ve Bale Festivali’nde genç yetenekler sahne aldı

16. Uluslararası İstanbul Opera ve Bale Festivali’nde genç yetenekler sahne aldı