Ankara’da Gerçekleşen TED 6. Uluslararası Eğitim Forumu
Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen akademisyenlerinin katılımıyla TED tarafından düzenlenen 6. Uluslararası Eğitim Forumu, TED Ankara Koleji Ata Sahne’de gerçekleştirildi. Bu yılki forum, ‘öğrenme mühendisliği’ temasıyla düzenlendi ve dijital devrim, yapay zeka, veri odaklı karar sistemleri ve algoritmaların eğitim üzerindeki etkileri ele alındı. Forumda konuşan TED Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu, şunları dile getirdi:
Geleceği Şekillendirmek
YA HİZMETKAR YA KURUCU OLACAĞIZ“Artık bir eşikteyiz. Ya kendi ellerimizle geliştirdiğimiz, bize çok benzeyen makinelerin hizmetkarları olacağız ya da bu dönüşümü anlayarak ve yön vererek, insan merkezli sistemlerin kurucuları haline geleceğiz. Bu dönüşümün nesnesi değil, öznesi olmak zorunda olduğumuza inanıyoruz. Bunun için dönüşümü yönetmek ve geleceği inşa etmek artık bir tercih değil, sorumluluk. Öğrenme mühendisliği yalnızca dijital araçların eğitim sistemine entegrasyonu değil. Bu kavram; öğrenmenin temellerini veriyle, yapay zekâyla ve tasarıma dayalı yaklaşımlarla buluşturan çok boyutlu bir anlayış.”
Yapay Zeka ve Eğitim
YAPAY ZEKA ÖĞRETMEN DEĞİLForumda konuşan Ankara Valisi Vasip Şahin, “Dijitalleşen dünyada bilgiye erişim kolaylaşırken, bilginin etkili bir şekilde yapılandırılması ve bireysel gelişim süreçlerine uyarlanması giderek karmaşıklaşıyor. Bizim ise üretilen yapay zeka yerine kendi ürettiğimiz yapay zekayı kullanmamız ve öğrencilerimizi buna göre yetiştirmemiz gerekiyor” diyerek önemli bir konuya değindi. Arizona Eyalet Üniversitesi Öğrenme Mühendisliği Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Punya Mishra ise, “Üretken yapay zeka geleceğin öğretmeni mi değil mi sorgulaması var. Bu ve benzer tartışmalar hep oluyordu. Yapay zeka geleceğin öğretmeni değil ama hayatımızdaki yaratıcı partner olabilir” açıklamasında bulundu.