Asya borsaları yükselişte: Ticaret savaşında yeni dönem (9 Haziran 2025)

ABD-Çin Ticaret Görüşmeleri Olumlu Yansımalar Yaptı: Çin’de İhracat Artış Hızı Geriledi

ABD Başkanı Donald Trump’ın korumacı ticaret politikaları ve uyguladığı gümrük tarifelerinin ekonomik etkileriyle ilgili belirsizlikler devam ederken, dikkatler ABD-Çin ticaret müzakerelerinin sonuçlarına yoğunlaştı.

Cuma günü ABD’de beklentilerin üzerinde gerçekleşen tarım dışı istihdam verileri, iş gücü piyasası ve ABD ekonomisine dair endişeleri biraz hafifletti ve Asya piyasalarına olumlu yansıdı.

ABD Başkanı Trump, Hazine Bakanı Scott Bessent, Ticaret Bakanı Howard Lutnick ve ABD Ticaret Temsilcisi Jamieson Greer’in bugün Çinli yetkililerle ticaret anlaşması konusunda görüşeceğini açıkladı; bu görüşme Çin tarafı tarafından da onaylandı.

Çin Dışişleri Bakanlığı, Ekonomik İlişkilerden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Hı Lifıng’in 8-13 Haziran tarihlerinde İngiltere’yi ziyaret edeceğini ve Çin-ABD ekonomi-ticaret istişare mekanizmasının ilk toplantısının gerçekleştirileceğini bildirdi.


ÇİN’DE İHRACAT ARTIŞ HIZI GERİLEDİ

Bölgede açıklanan makroekonomik verilere göre, Çin’de mayıs ayı ihracatında, ABD ile yaşanan tarife anlaşmazlıklarından kaynaklanan belirsizlikler nedeniyle artış hızı düştü. Çin Gümrükler Genel İdaresi’nin rakamlarına göre, mayıs ayında ihracat geçen yıla kıyasla yüzde 4,8 artarak 316,1 milyar dolara yükseldi.

Aynı dönemde ithalat yıllık bazda yüzde 3,4 azalarak 212,9 milyar dolar olurken, dış ticaret fazlası 103,2 milyar dolar olarak kaydedildi.

Mayıs ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) geçen yıla oranla yüzde 0,1 artarken, Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) yüzde 3,3 düşüş gösterdi. Tüketici ve üretici fiyatlarındaki bu sürekli düşüş, deflasyon eğilimini devam ettirdi.

Japonya’da ise büyüme verileri takip edildi. Japonya’nın 1. çeyrek Gayrisafi Yurt İçi Hasıla’sı (GSYH) çeyreklik bazda sabit kalırken, yıllık bazda yüzde 0,2 geriledi.

Son gelişmelere göre, Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,9 artışla 38.080 puana, Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 1,6 yükselişle 2.855 puana çıkarak kapandı.

Şu anda Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,4 artışla 3.397 puandan, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 1,3 kazançla 24.099 puandan işlem görürken; Hindistan’da Sensex endeksi önceki kapanışına göre yüzde 0,4 artışla 82.507 puanda seyrediyor.

Related Posts

Mahfi Eğilmez: Üç önemli güncel göstergenin analizi

Mahfi Eğilmez: Üç önemli güncel göstergenin analizi

Baykar İtalyan havacılık şirketi Piaggio Aerospace’i satın aldı

Baykar, İtalyan havacılık şirketi Piaggio Aerospace’in varlıklarını devralarak satın alma sürecini tamamladı. İtalya İşletmeler ve Made in Italy Bakanlığı, anlaşmanın istihdamın korunması ve İHA alanında Baykar ile Leonardo arasında ortak girişimi kapsayan stratejik bir işbirliği olduğunu duyurdu.

Sigortadan para almanın kuralları yarın değişiyor: Ekspertiz 10 parçayı kontrol edecek

1 Temmuz itibarıyla, kasko ve trafik sigortasında tam hasarlı ve ağır hasarlı araçlarla ilgili yeni uygulamalar devreye girecek. Yeni düzenleme ile, araçların onarım masraflarının piyasa değerinin yüzde 60’ını aşması durumunda, araçlar ağır hasarlı olarak değerlendirilecek. Ancak, bu oran altındaki hasarlarda araçlar onarılacak. Peki, bu değişiklik sigorta şirketleri ve sigortalılar için ne anlama geliyor?

Ekonomik güven endeksi, haziranda arttı

Ekonomik güven endeksi, haziranda ayı rakamları açıklandı. Buna göre aylık bazda yüzde 0,1 artışla 96,71 değerini aldı.

TÜSİAD Başkanı Orhan Turan: ABD vergileri küresel ekonomiyi etkileyecek

TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, ABD gümrük vergilerinin küresel ekonomiyi derinden etkileyeceğine dikkat çekerek, Türkiye’nin en büyük ticari ortaklarından biri olan AB’nin ticarette ana aktörlerden biri olamadığını vurguladı.

Arjantin ekonomisi kesintisiz büyüyor

Arjantin ekonomisi, ithalatta artış, ihracatta ve kamu harcamalarındaki düşüşlerin Güney Amerika ülkesinin toparlanmasını yavaşlatmasıyla 2025’in ilk çeyreğinde beklentilerden daha az büyüdü; ancak büyüme üç çeyrek dönemdir kesintisiz sürüyor.