Yeni Nesil Malzemeler Isıtıldığında Küçülüyor

Isıtıldığında Küçülen Yeni Nesil Malzemeler Keşfedildi

ABD’de bulunan Chicago Üniversitesi Moleküler Mühendislik Fakültesi ve San Diego California Üniversitesi’nden bilim insanları, termodinamiğin sıradışı yasalarına meydan okuyan yeni bir madde sınıfı ortaya koydular. Bu yeni keşfedilen metastabil maddeler, ısıtıldığında hacimce küçülürken yüksek basınç altında genişliyorlar.

Chicago Üniversitesi’nden Prof. Dr. Shirley Meng, “Normalde malzemeler ısıtıldığında genişler. Ancak bizim geliştirdiğimiz yapı, ısıtıldığında küçülüyor” dedi ve bu malzemelerin redoks kimyasıyla kontrol edilebileceğini belirtti. Bu durumun enerji teknolojileri alanında yeni olanaklar sunabileceğini vurguladı.

Araştırma ekibinden Dr. Minghao Zhang ise bu yeni malzeme sınıfının sıfır termal genleşme özelliğine sahip olabileceğini belirterek, “Farklı bina malzemelerinin ısıya bağlı hacim değişimleri problemlere yol açabilir. Ancak bu malzemeler sayesinde bu tür sorunları çözebiliriz” şeklinde konuştu.

Bilim insanları, yeni maddeyi daha detaylı inceleyerek enerji depolama sistemlerinden uzay teknolojilerine kadar birçok alanda kullanmayı hedefliyor. Bu yeni keşfin, endüstriyel uygulamalarda çığır açabileceği düşünülüyor.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Teknoloji

Related Posts

Ünlü market zincirindeki makarnalarda salmonella skandalı: Hepsi acilen geri çağrıldı

Süpermarket zinciri Tesco, bazı hazır gıda ürünlerinin ciddi sağlık riski taşıması nedeniyle acil geri çağırma kararı aldı. Gıda Standartları Ajansı (FSA) tarafından yapılan açıklamada, salmonella ve listeriosis tehlikesi taşıyan ürünlerin tüketilmemesi gerektiği vurgulandı.

Sağlık taramalarında ‘kronik’ tehlike: 232 bin kişiye diyabet 81 bin kişiye hipertansiyon tanısı konuldu

Sağlık Bakanlığı, Türkiye genelinde yürüttüğü kronik hastalıkların erken tanısı ve takibine yönelik çalışmalar kapsamında önemli sonuçlar elde etti.

Uzman isim vatandaşları uyardı: ‘Karpuz zehirlenmesine karşı tedbirinizi alın’

Yazın en çok tüketilen meyvelerinden biri olan karpuz, hijyen kurallarına dikkat edilmeden tüketildiğinde ciddi gıda zehirlenmelerine neden olabiliyor. Medipol Sağlık Grubu’ndan Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, “Karpuzun kabuğu bakterilerle dolu olabilir, kesmeden önce mutlaka yıkanmalı” uyarısında bulundu.

Diş sıkma masum değil, bakın neleri etkiliyor!

Çocuklarda gece diş gıcırdatması masum bir alışkanlık değil! Pedodonti Uzmanı Doç. Dr. Aslı Patır Münevveroğlu, diş sıkmanın tedavi edilmediğinde hem fiziksel gelişimi hem de ruhsal sağlığı olumsuz etkilediğini söylüyor. İşte dikkat etmeniz gerekenler…

Özellikle 5 yaşın altındaki çocuklar risk altında! Bu saatlerde dışarı çıkarmayın

Yaz aylarında çocuklar genellikle açık havada daha fazla zaman geçiriyorlar. Güneş ışınları D vitamini nedeniyle çocuklar için faydalı olsa da, gerekli önlemler alınmadığında güneş çarpması, güneş yanıkları ve dehidratasyon (susuz kalma) gibi pek çok sorun oluşabiliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Berrin Arslan, çocukları güneşten korumak için 8 önemli kuralı anlattı.

Doktor çift, bebeklerinin hastalığını topuk kanı taramasıyla öğrendi

Diyarbakır’da Aile Hekimi Hatice Toprak Kaydal (30) ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Mehmetcan Kaydal (30) çifti, 10 aylık oğulları Deniz’in metabolik bir hastalık olan fenilketonüri olduğunu henüz 5 günlükken alınan topuk kanı sayesinde öğrendi. Erken tanı sayesinde Deniz, diyet tedavisiyle yaşamını sürdürüyor.