Beyin hayal ile gerçek arasındaki farkı böyle anlıyormuş

Beyin, Hayal ve Gerçek Arasındaki Farkı Nasıl Anlıyor?

Araştırmacılar, beyin bölgesi olan fusiform girusun, gerçek ve hayal edilen görüntüler sırasında nasıl tepki verdiğini inceledi. Bu çalışmada, beynin bir şeyi gerçek olarak algılayıp algılamadığını belirlemede fusiform girusun aktivitesinin kritik bir rol oynadığı gözlemlendi.

Fusiform girus, yüz tanıma ve nesne algısı gibi görsel işleme süreçlerinde önemli bir rol oynuyor. Hayal sırasında, bu bölgedeki aktivite gerçek algıya göre daha zayıfken, gerçek algıda ise daha güçlü olduğu belirlendi. Beyin, belirli bir aktivite seviyesini aşan uyarıyı “gerçek” olarak algılıyor.

Çalışmada, 26 katılımcıya dinamik bir ekran üzerinde çapraz çizgiler gösterildi veya gösterilmedi ve katılımcılardan çizgileri hayal etmeleri istendi. Hayal edilen çizgiler ile gerçekte ekran üzerinde gösterilen çizgiler bazen örtüşürken bazen farklı oluyordu.

Araştırmacılar, hayal edilen çizgiler ile gerçek çizgilerin örtüştüğü durumda, katılımcıların ekran üzerinde çizgileri gördüğünü sandığını keşfetti. Yani beyin, beklediği görüntüyü hayal ettiğinde bunu gerçekmiş gibi algılayabiliyor.

fMRI görüntüleme ile beynin farklı bölgelerindeki aktivite izlenirken, fusiform girusun hayal ve gerçek algı sırasında aktif olduğu gözlendi. Ancak beyin, aktivite belirli bir düzeyin üzerine çıktığında bunu gerçek olarak kabul ediyordu. Ayrıca, aktivite seviyesi arttıkça beynin karar alma ve problem çözme ile ilgili bölgesi olan anterior insula’nın da aktif hale geldiği gözlendi.

Araştırmacılar, bu keşiften yola çıkarak daha karmaşık görsel uyarıcılarla benzer deneyler yapmayı ve zamanlaması ayarlanmış uyaranlarla hayalin algılanma sürecini test etmeyi planlıyor. Nörobilimci Thomas Pace ise bu bulgunun, hayal ile gerçeği ayırt etme mekanizmaları hakkında önemli ipuçları sunabileceği görüşünde.

Related Posts

Dünya Para Atletizm Grand Prix yarışması Çekya’da düzenlenecek

3-5 Temmuz tarihlerinde Dünya Para Atletizm Grand Prix yarışmasının 9. ve son ayağı, Çekya’da gerçekleştirilecek.

Arabanızı artık mikrodalgalar koruyor: Yöntemi duyan mutfağa koşuyor!

Fare hırsızlığı olarak bilinen yeni nesil otomobil hırsızlığı yöntemi, sürücüleri şaşırtıcı ama etkili bir çözüm arayışına itti. Artık birçok sürücü, araç anahtarlarını mikrodalga fırınlarında saklayarak hırsızlara karşı koruma sağlıyor.

iPhone 17 Pro ve iPhone 17 Air görüntülendi

Apple’ın yeni iPhone 17 modelleri, siyah renk seçeneğiyle geri mi dönüyor? Uzun bir süredir iPhone Pro modellerinde saf siyah rengi görmemiştik, ancak yeni sızıntılar, iPhone 17 Pro ve iPhone 17 Air’in saf siyah renk seçenekleriyle gelebileceğini gösteriyor.

Rize’de off-road yarışları nefes kesti

18. Karadeniz Off-Road Kupası 1. ayak yarışı, Rize’nin Ardeşen ilçesinde gerçekleştirildi.

iOS 26, eski iPhone’ları nasıl etkileyecek?

Apple’ın iOS 26’yı tanıtmasının ardından beta sürümü yayınlandı. iOS 26, iPhone 11’leri ve iPhone 12’leri nasıl etkileyecek?

Pickleball Şampiyonası ilk kez Türkiye’de düzenlenecek

Türkiye’de ilk kez düzenlenen Türkiye Pickleball Ligleri Türkiye Şampiyonası, 13-15 Haziran tarihlerinde Bursa’da gerçekleşecek. Pickleballda bölge şampiyonalarının ardından yarı final ve final maçları Bursa Mihraplı Pickleball Kortları’nda düzenlenecek.