Dünyada tüm gıda ihtiyacını kendi üreten tek ülke!

Yeni Araştırmaya Göre Guyana, Kendi Gıda İhtiyacını Dışa Bağımlı Olmadan Karşılayabilen Tek Ülke

Yapılan yeni bir araştırmaya göre, dünya genelinde sadece Guyana, tüm vatandaşlarının gıda ihtiyacını dışa bağımlı olmadan karşılayabilen tek ülke olarak öne çıkıyor. Nature Food dergisinde yayımlanan bu araştırma, 186 ülkenin kendi nüfusunu besleyebilme kapasitesini, meyve, sebze, süt ürünleri, et, balık, bitkisel proteinler ve temel nişastalar gibi yedi gıda grubuna göre inceledi.

Araştırmaya göre, dünya genelinde bulunan ülkelerin yüzde 65’i, nüfuslarının gıda ihtiyacına fazla miktarda et ve süt ürünleri üretiyor. Ancak, Güney Amerika’da yer alan Guyana, sadece kendi ülkesinin ihtiyacını karşılamakla kalmayıp, aynı zamanda dış ithalata ihtiyaç duymadan kendi kendine yeterli gıda üretim kapasitesine ulaşabilen tek ülke olarak dikkat çekiyor.

Çin ve Vietnam ise yedi gıda grubunun altısında kendi ihtiyaçlarını karşılayacak seviyede gıda üretebiliyor. Ancak, yapılan testler sonucunda sadece bir ülkenin, beş veya daha fazla gıda kategorisinde kendi kendine yeterli olduğu belirlendi.

Bitkisel Bazlı Proteinlerde Küresel Kıtlık

Araştırma, dünya genelinde bitkisel bazlı protein (fasulye, mercimek, nohut, fındık ve tohumlar gibi) ve nişastalı karbonhidrat üretiminde küresel bir kıtlık olduğunu gösterdi. Katılımcı ülkelerin yarısından azı, bu tür gıdaların yeterli miktarda üretimini sağlayabiliyor. Ayrıca, sadece %24’ü yeterli miktarda sebze yetiştirebiliyor.

Avrupa ve Güney Amerika, kendi kendine yeterlilik açısından diğer bölgelere göre daha avantajlı konumda bulunuyor. Ancak, küçük ada devletleri, Arap Yarımadası ülkeleri ve düşük gelirli ülkeler, gıda üretimi konusunda daha fazla dış ithalata bağımlılığını sürdürüyor. Örneğin, Afganistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Irak, Makao, Katar ve Yemen gibi ülkeler hiçbir gıda grubunda yeterli üretimi gerçekleştiremiyor.

Göttingen Üniversitesi’nden Dr. Jonas Stehl, araştırmanın baş yazarı olarak BBC Science Focus’a yaptığı açıklamada, düşük öz yeterliliğin her zaman olumsuz bir durum olmadığını belirtti. Stehl, “Bir ülkenin gıda üretiminde düşük seviyelerde kalmasının geçerli ve faydalı nedenleri olabilir” dedi. İklim koşulları, toprak kalitesi veya istikrarlı sıcaklık eksiklikleri gibi faktörler, bazı ülkelerin gıda üretim kapasitesini sınırlayabiliyor. Stehl, bu durumun, daha uygun bölgelerden gıda ithalatı yaparak maliyet açısından daha etkili olabileceğini dile getirdi.

Ancak Stehl, düşük öz yeterliliğin, ülkeyi kuraklık, savaş veya küresel gıda tedarikindeki ani şoklara karşı daha savunmasız hale getirebileceği konusunda uyardı. COVID-19 salgını ve Rusya-Ukrayna savaşı sonrasında, ithalatçı ülkelerde güvenilir gıda tedarikinin aksaması, kendi kendine yeterlilik konusundaki tartışmaları artırdı.

Stehl, artan milliyetçilik ve bazı ülkelerin dışa bağımlılığını azaltma çabasıyla ulusal gıda öz yeterliliği konusundaki ilginin tekrar arttığını belirtti. Stehl, “Halk sağlığını korumak için dayanıklı gıda tedarik zincirleri kurmak şarttır” diyerek, sürdürülebilir ve güvenilir bir gıda tedarik sisteminin önemine vurgu yaptı.

Related Posts

İBB’ye abluka… 4. dalga operasyonda yeni gelişme: 45 kişinin ifade işlemleri başladı

İBB’ye yönelik 4. dalga operasyonda gözaltına alınan 45 kişinin ifade işlemleri başladı. Operasyonda, Ekrem İmamoğlu’nun özel kalemi Kadriye Kasapoğlu ve koruma müdürü Mustafa Akın ile İSTAÇ ve KİPTAŞ yöneticileri Ali Kurt ve Mustafa Akın’ın da aralarında bulunduğu 49 kişi gözaltına alınmıştı.

BM Genel Sekreteri Guterres: Gazze en acımasız evreyi yaşıyor

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze’deki Filistin halkının çatışmaların en ağır ve yıkıcı evreden geçtiğini belirtti. Guterres, İsrail’in yaklaşık 80 gün boyunca hayati öneme sahip insani yardımların ulaşmasını engellediğini vurgularken, Gazze’nin abluka altındaki kuzey bölgelerinde yaşayan sivillere hiçbir yardımın ulaşamadığını da dile getirdi.

Muğla’da tefecilik operasyonu

Muğla’da tefecilere yönelik düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 7 şüpheliden 6’sı tutuklandı.

Edirne’de fuhuş operasyonunda 7 gözaltı

Edirne’de jandarmanın masaj salonlarına yönelik fuhuş operasyonunda 7 şüpheli gözaltına alındı, 11 kadın kurtarıldı.

Hamileyken kanser olduğunu öğrendi, oğluna doktorunun adını verdi

Mardin’de yaşayan Yüsra Algur, 2 aylık hamileyken gittiği rutin doktor kontrolünde böbrek kanseri olduğunu öğrendi. Hayatının şokunu yaşayan kadına doktorlar, önce bebeğinin sonra böbreğinin alınması gerektiğini söyledi. Algur, bebeğini aldırmak istemeyerek yaptığı araştırmalar neticesinde Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Binbay’a ulaştı. Çocuğunun sağlıklı doğabilme ihtimaline tutunan Algur, robotik cerrahi ile müdahele sonucunda sağlığına kavuştu.

Bir devrin sonu: Trafik ışıkları değişti

Almanya’nın Schleswig bölgesinde, turistlerin ilgisini çekmek için trafik ışıklarında değişiklik yapıldı. Haithabu Viking Müzesi çevresindeki yollarda devreye giren temalı trafik lambaları, sosyal medyada büyük ilgi görerek beğeni topladı.