Emtia piyasasında yükseliş rallisi

Emtia Piyasalarında Pozitif Hava Devam Ediyor

Emtia piyasaları, geçen ay genel olarak olumlu bir seyir izledi. Bu olumlu seyrin arkasında ticaret savaşlarındaki belirsizliklerin azalması, jeopolitik risklerin gerilemesi ve Çin’in talebinin devam etmesi gibi faktörler etkili oldu.

Bu olumlu gelişmeler, piyasalardaki risk iştahını artırırken aynı zamanda emtia piyasalarını da olumlu yönde etkiledi.

ABD ve Çin arasındaki ticaret anlaşmazlıklarına ilişkin belirsizliklerin azaltılması için tarafların Cenevre’de bir araya gelmesi ve bazı konularda anlaşmaya varması, emtia piyasasında toparlanma sağladı.

Fed’in faiz indirimi beklentilerinin devam etmesi, emtia piyasasını olumlu etkilerken, doların zayıflaması da yatırımcı iştahını destekledi.

Platinde Dikkat Çeken Artış

Jeopolitik gerilimlerin azalması ve ticaret savaşı risklerinin düşmesi altının yükselmesini durdurdu. Gümüşün değer kazanmasında da ticaret savaşlarındaki belirsizliklerin azalması etkili oldu. Platinde yaşanan arz sıkıntısı ve talepteki artış ise fiyatlarda büyük bir yükselişe neden oldu.

Geçen ay altının fiyatları yatay seyrederken, gümüş yüzde 1,1, paladyum yüzde 3,1 ve platin yüzde 9,4 oranında artış gösterdi.

Baz Metallerde De Yükseliş Hız Kesmedi

Çin’in ekonomisini desteklemek için attığı adımlar ve ticaret gerginliklerinde azalma, baz metalleri olumlu yönde etkiledi. Bakır fiyatlarında yaşanacak açığa dair beklentiler, fiyatların yükselmesine yol açarken Çin’in talebindeki güçlü seyir de bakırı olumlu etkiledi.

Mayıs ayında bakır yüzde 2,4, alüminyum yüzde 2, kurşun yüzde 0,5, çinko yüzde 2 artarken, nikelde yüzde 0,3 değer kaybı yaşandı.

Enerji grubunda ise Brent petrolün varil fiyatları yüzde 2,6, New York Ticaret Borsası’nda işlem gören doğal gazın fiyatı ise yüzde 10,6 artış gösterdi.

Kakao Fiyatlarında Büyük Artış

Buğday fiyatlarındaki yükselişte, küresel buğday üretim tahminlerini etkileyen olumsuz hava koşullarının etkisi büyük oldu. ABD’deki düzensiz hava koşulları da buğday fiyatlarının yükselmesine neden oldu.

ABD ve Çin arasında tarifelerin indirilmesine ilişkin beklentiler pirinç fiyatlarını artırırken, mısır fiyatlarındaki gerilemeye ise küresel olarak mısır üretimindeki artış etkili oldu.

Kolombiya’da kahve üretiminin rekor seviyelere çıkması, kahve fiyatlarında düşüşe neden olurken, pamuk fiyatlarındaki değer kaybında küresel büyümeye dair endişeler etkili oldu.

Chicago Ticaret Borsası’nda buğdayda yüzde 0,6, pirinçte yüzde 2,1 artış yaşanırken, mısır yüzde 6,6, soya fasulyesi yüzde 0,3 azaldı.

ABD merkezli emtia borsası Intercontinental Exchange’de kahve yüzde 14,6, pamuk yüzde 1,5 ve şeker yüzde 1,2 oranında değer kaybederken, kakaonun ton başına fiyatı yüzde 10,2 artış gösterdi.

Related Posts

Dolar resmen çakıldı, Euro yükselişe geçti!

ABD Başkanı Donald Trump’ın “Bir Büyük Güzel Yasa Tasarısı” olarak adlandırdığı vergi ve harcamalara düzenleme getirecek yasa tasarısının mali endişeleri artırması ve erteleme süresi 9 Temmuz’da dolacak tarifelere ilişkin beklentiler doların sert …

Mahfi Eğilmez: Üç önemli güncel göstergenin analizi

Mahfi Eğilmez: Üç önemli güncel göstergenin analizi

Baykar İtalyan havacılık şirketi Piaggio Aerospace’i satın aldı

Baykar, İtalyan havacılık şirketi Piaggio Aerospace’in varlıklarını devralarak satın alma sürecini tamamladı. İtalya İşletmeler ve Made in Italy Bakanlığı, anlaşmanın istihdamın korunması ve İHA alanında Baykar ile Leonardo arasında ortak girişimi kapsayan stratejik bir işbirliği olduğunu duyurdu.

Sigortadan para almanın kuralları yarın değişiyor: Ekspertiz 10 parçayı kontrol edecek

1 Temmuz itibarıyla, kasko ve trafik sigortasında tam hasarlı ve ağır hasarlı araçlarla ilgili yeni uygulamalar devreye girecek. Yeni düzenleme ile, araçların onarım masraflarının piyasa değerinin yüzde 60’ını aşması durumunda, araçlar ağır hasarlı olarak değerlendirilecek. Ancak, bu oran altındaki hasarlarda araçlar onarılacak. Peki, bu değişiklik sigorta şirketleri ve sigortalılar için ne anlama geliyor?

Ekonomik güven endeksi, haziranda arttı

Ekonomik güven endeksi, haziranda ayı rakamları açıklandı. Buna göre aylık bazda yüzde 0,1 artışla 96,71 değerini aldı.

TÜSİAD Başkanı Orhan Turan: ABD vergileri küresel ekonomiyi etkileyecek

TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, ABD gümrük vergilerinin küresel ekonomiyi derinden etkileyeceğine dikkat çekerek, Türkiye’nin en büyük ticari ortaklarından biri olan AB’nin ticarette ana aktörlerden biri olamadığını vurguladı.