KURBAN BAYRAMI NAMAZI SAATİ 2025 İL İL | Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınacak, ne zaman? Diyanet bayram namazı saatleri İstanbul, Ankara, İzmir ve tüm iller için belli oldu!

Kurban Bayramı Namazı Saati 2025

Bayram namazı saat kaçta, Kurban Bayramı namazı ne zaman 2025? sorusu bayrama kısa süre kala gündeme geldi. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından bayram namazı saati il il yayınlandı. Diyanet takvimine göre Kurban Bayramı bu sene 6 Haziran’da idrak edilecek. Arefe gününün ardından bayram sabahı vatandaşlar camilere giderek bayram namazı için saf tutacaklar. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yayınladığı bilgilere göre il il Kurban Bayramı namazı saatleri https://namazvakitleri.diyanet.gov.tr üzerinden öğrenilecek. 6 Haziran bayram sabahı Kurban Bayramı namazı İstanbul’da 06:08’de kılınacak. Peki, diğer illerde bayram namazı saati kaçta? İşte, tüm illerin bayram namazı saatleri görüntüleme ekranı.

Kurban Bayramı Namazı Saat Kaçta?

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yayınladığı namazvakitleri takvimine göre 2025 Kurban Bayramı namazı saatleri şöyle:

İSTANBUL: 06:08

ANKARA: 05:55

İZMİR: 06:22

İL İL BAYRAM NAMAZI SAATLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

Kurban Bayram Namazı Hükmü Nedir, Vacip Mi, Sünnet Mi Farz Mı?

Kurban Bayram Namazı veya Ramazan Bayram Namazının dini hüküm ile ilgili Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan şu açıklama geldi:

Fıkıh mezhepleri, bayram namazının hükmü ve bu ibadetin tek başına kılınıp kılınmayacağı konusunda farklı görüşler serdetmiştir. Kendilerine cuma namazı farz olan kimselere bayram namazı kılmak Hanefîler’e göre vâcip, Şâfiîler’e göre sünnettir.

Hanefî mezhebine göre bayram namazının sahih olması için hutbe dışında Cuma namazında aranan şartların yerine gelmesi gerektiğinden, bayram namazının cemaatle kılınması şarttır. Herhangi bir sebepten dolayı bayram namazını cemaatle kılamayan kimsenin bunu kaza etmesi gerekmediği gibi bu kişinin tek başına bayram namazını kılması da gerekmez. Bayram namazını camide cemaatle kılamayanların, evlerinde iki veya dört rekât olarak duhâ/işrak (kuşluk) namazı niyetiyle nafile namaz kılmaları müstehabtır.

Şafiî mezhebine göre de bayram namazının bir yerde ve topluca kılınması esastır. Bununla birlikte değişik sebeplerle cemaate katılamayanların münferit olarak kılması da caizdir. Buna göre cemaate katılmayan kişiler, kadınlar, çocuklar ve yolcular evlerinde münferiden bayram namazını kılabilirler. Bayram namazlarını sünnet olarak gören Şafiilere göre yalnız başına kılacak kimsenin hutbe okuması şart değildir.

Bayram Namazı Nasıl Kılınır, Kaç Tekbir Alınır?

Kurban Bayramı namazları ikişer rekattır. Vakit namazlarına göre bayram namazı kılınışı farklıdır.

Bayram namazlarını evde ve tek başına kılmak yerine, camide cemaat ile kılınması uygundur. Namaz vakti geldiğinde ezan ve kamet getirilmeden imam bayram namazı için niyet eder ve cemaat de aynı şekilde bayram namazını kılmak üzere mevcut imama uyar.

Niyet edilirken hangi bayram namazı kılınacaksa o ifade edilir. Örneğin bu bayram Kurban Bayramı olduğundan “Niyet ettim Allah’ım senin rızan için Kurban Bayramı namazı kılmaya, uydum hazır olan imama” denilir.

Bayram Namazı 1. Rekat Kılınışı

İmam, “Allâhü ekber” diyerek tekbir alır ve ellerini bağlar. Cemaat de aynı şekilde tekbir getirip ellerini bağlar. İmam ve cemaat içlerinden “Sübhâneke” duasını okur. Sonra İmam ve cemaat, “Allâhü ekber” diyerek tekbir alır, eller kulaklar hizasına kadar kaldırılıp yana bırakılır.

Sonra aynı şekilde “Allâhü ekber” diyerek bir tekbir daha alınır ve eller yine yana bırakılır. Üçüncü kere “Allâhü ekber” diyerek tekbir alınır ve bu sefer eller bağlanır. Tekbirler arasında üç defa “sübhanellâhi’l-azîm” diyecek kadar beklenir.

Bundan sonra cemaat susup bekler. İmam, gizlice eûzü-besmele çeker, Fatiha ve zamm-ı sûreyi sesli olarak okur, sonra rükû ve secdeler yapılır ve ikinci rekâta kalkılır.

Bayram Namazı 2. Rekat Kılınışı

İkinci rekâtta imam, gizlice besmele çeker, “Fatiha” ve “zamm-ı sûre”yi yine sesli olarak okur. Ardından imam ve cemaat, “Allâhü ekber” diyerek tekbir alır, eller kulaklar hizasına kadar kaldırılıp yana bırakılır.

Peşinden aynı şekilde “Allâhü ekber” diyerek bir tekbir daha getirilip eller yine yana bırakılır. Sonra aynı şekilde üçüncü bir tekbir daha alınır ve eller yine yana salınır. İlk rekâtta olduğu gibi ikinci rekâtta da tekbirler arasında üç defa “sübhânellahi’l-azîm” diyecek kadar beklenir. Üçüncü tekbirin akabinde “Allâhü ekber” diyerek rükûa varılır.

Tıpkı birinci rekâtta olduğu gibi rükû ve secdeler tamamlanır. İkinci secdeden sonra oturulur. “Tahiyyât”, “Salli” “Bârik”, “Rabbenâ âtinâ” ve “Rabbena’ğfirlî” duaları okunur. Sağa ve sola selam verilerek namaz tamamlanır.

Bayram Namazında Hangi Dualar Okunur?

Kurban veya Ramazan Bayramında Sübhâneke, Fatiha sûresi, zamm-ı sûre, Tahiyyât”, “Salli” “Bârik”, “Rabbenâ âtinâ” ve “Rabbena’ğfirlî” duaları okunmaktadır.

Related Posts

2025 YKS açıklandı: Tercih edilebilecek en iyi 2 yıllık bölümler: Hangi meslekler öne çıkıyor?

YÖK, dijital dönüşüm, yeşil ekonomi ve sağlıkta dijitalleşme odaklı 23 yeni lisans ve ön lisans programını 2025 YKS tercih kılavuzuna ekledi. Bu programlar, kısa sürede mezun olup iş gücüne katılmak isteyen öğrenciler için dikkat çekici fırsatlar sunuyor.

Dünyaca ünlü müzisyenler İsrail’e karşı sendika kurdu

Massive Attack, Brian Eno, Fontaines DC, Kneecap, Garbage… Birçok tanınmış grup, Gazze Şeridi’ndeki İsrail güçlerinin eylemlerine karşı çıkan sanatçıları savunmak için bir “sendika” kurduklarını duyurdu.

PTT personel alımı 2025 || PTT bu yıl memur alımı yapacak mı, personel alımı iddiaları doğru mu?

Türkiye’nin köklü kamu kurumlarından Posta ve Telgraf Teşkilatı (PTT), 2025 yılında personel alımı süreçleri iş arayanların gündeminde. Özellikle 10 bin ve 55 bin personel alımı iddiaları, KPSS’li ve KPSS’siz memur alımı beklentisiyle heyecan yarattı. Ancak, PTT’nin resmi kaynaklarında bu iddiaları doğrulayan bir duyuru bulunmuyor. Peki, PTT 2025’te memur alımı yapacak mı? PTT personel alımı iddiaları doğru mu?

Lise 2 yıl mı olacak, zorunlu eğitim süresi kısalıyor mu? Zorunlu eğitimde 3+1 ve 2+2 tartışması!

Türkiye’de eğitim sisteminde köklü değişik tartışmaları devam ediyor. Zorunlu eğitim süresinin uzunluğu tartışılırken öğrenci ve velilerin bulunduğu 36 binden fazla katılımcıyla yapılan araştırmada, liselerde “2+2” olarak adlandırılan 2 yıl zorunlu, 2 yıl isteğe bağlı eğitim modeli önerisinin ağırlıklı görüş olarak ön plana çıktığı bildirildi. Öte yandan geçtiğimiz dönemde Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in liselerde zorunlu eğitim süresinin 4 yıldan 3 veya 2 yıla indirilmesine yönelik açıklamaları, eğitim camiasında büyük yankı uyandırmıştı. Peki, Lise 2 yıl mı oldu? Zorunlu eğitim süresi kaç yıl olacak, düşecek mi?

ADLİ TATİL 2025 TAKVİMİ || Adli Tatil ne zaman? 2025 Adli Tatil başlangıç ve bitiş tarihi

Adli tatil ne zaman başlayacak ne zaman bitecek? Yaz mevsiminin başlamasıyla birlikte özellik adli mercilerde işi olanlar merak içerisinde başta belirtilen sorunun cevabını araştırıyor. Bilindiği üzere Adli tatil süresince nöbetçi mahkemeler haricinde tüm yargılama faaliyetlerinin büyük kısmı duruyor. Bu nedenle dava tarihleri de Adli tatil sonrasına erteleniyor. Peki, 2024 Adli tatil ne zaman başlayacak? İşte merak edilen 2025 Adli tatil başlangıç ve bitiş tarihi…

Mutlak butlan nedir? CHP Kongresi için konuşulan siyasette mutlak butlan ne demek? Detaylı bilgiler

Mutlak butlan tartışması devam ediyor. Son günlerde Türk siyasetinin gündemine oturan ve özellikle Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kurultayı ile ilgili tartışmalarda sıkça duyulan mutlak butlan, anlamı ile merak konusu oluyor. Peki, hukuki bir kavram olan mutlak butlan ne anlama geliyor ve siyasetteki yansımaları neler? Mutlak butlanın tanımı, hukuki sonuçları ve CHP Kurultayı bağlamındaki önemi hakkında detaylı bilgiler