Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenme önerileri

Uzman Diyetisyenden Kurban Bayramında Et Tüketimi İçin Öneriler

Diyetisyen Kiraz Öztürk, et tüketiminin sağlık açısından önemli olduğunu ve pişirme yönteminin de büyük bir etkisi olduğunu belirtiyor. Öztürk, etin kendi yağıyla pişirilmesini önerirken yağsız kısımların tercih edilmesi ve haşlama ya da ızgara yöntemlerinin tercih edilmesi gerektiğini vurguluyor. Kavurma yöntemi yerine bu yöntemlerin tercih edilmesi gerektiğini söyleyen Öztürk, ekstra yağ eklenmesine gerek olmadığını belirtiyor.

Yenimahalle Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapan diyetisyen Öztürk, Kurban Bayramı’nda fazla et tüketiminin sağlık üzerindeki olumsuz etkilerine değiniyor. Kurban Bayramı’nda et tüketiminin arttığını ve özellikle yağlı kısımların tüketilmesinin sindirim zorluğuna, tansiyon ve kolesterol gibi sorunlara neden olabileceğini belirtiyor.

Öztürk, et tüketiminde uyulması gereken kurallara da dikkat çekiyor. Etin, kaslarındaki katılığın gevşemesi için en az 12 saat bekletilmesi gerektiğini ifade ediyor ve etin pişirme yönteminin de sağlık açısından önemli olduğunu vurguluyor. Etin kendi yağıyla pişirilmesini öneren Öztürk, yağsız kısımların tercih edilmesi gerektiğini belirtiyor.

Bayramlarda beslenmenin de önemli olduğunu belirten Öztürk, dengeli beslenmenin sürdürülmesi gerektiğini söylüyor. Kahvaltının atlanmaması gerektiğini ve hafif olması gerektiğini belirten Öztürk, öğle öğünlerinde et tüketilmesi ve yanında glisemik indeksi düşük yiyecekler tercih edilmesi gerektiğini tavsiye ediyor.

Diyetisyen Öztürk, etin sağlıklı pişmesi için iç ısı derecesinin 70 derece olması gerektiğini belirtiyor ve etin yavaş, kısık ateşte pişirilmesi gerektiğini vurguluyor. Sakatat tüketimi konusunda da uyarılarda bulunan Öztürk, bayramlarda tatlı tüketimine de dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor.

Bayram ziyaretlerinde hareketliliğin artırılması gerektiğine de değinen Öztürk, su tüketiminin önemine vurgu yapıyor ve gün içinde yeterli miktarda su içilmesi ve yemeklerin yavaş yenilmesinin sindirime fayda sağladığını aktarıyor. (AA)

Related Posts

Göz kaşımak düşündüğünüzden tehlikeli olabilir

Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Serdar Marol, göz nezlesinde kaşımanın hastalığı tetiklediğini belirterek, kaşımanın keratokonus gibi kalıcı göz bozukluklarına yol açabileceği uyarısında bulundu.

Uzmanı uyardı: Merdiven altı uygulamalar ciddi sağlık problemlerine yol açabiliyor

Uzmanı uyardı: Merdiven altı uygulamalar ciddi sağlık problemlerine yol açabiliyor

Hareketsizlik vücuda nasıl hasar veriyor? Alzheimer ve demans kapıda

Modern yaşamın getirdiği uzun süreli masa başı çalışma, teknoloji bağımlılığı ve azalan fiziksel aktivite, insanları giderek daha da hareketsizleştiriyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Bayramoğlu, hareketsizliğin vücudumuzda yol açtığı hasarları anlattı.

Klozetten 75 kat daha pis, salonda baş köşede duruyor! Karbonat tek çaresi

Evde en kirli yerin tuvalet olduğunu düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. İngiltere’de yapılan bir araştırma, evdeki bu eşyanın klozet kapağından 75 kat daha fazla bakteri barındırdığını ortaya koydu. Özellikle evcil hayvan sahipleri için bu durum daha da endişe verici boyutlara ulaşıyor.

Her 6 çiftten biri bu sorunu yaşıyor: Uzmanından ‘erkek faktörü’ uyarısı

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Zeynep Ataman Yıldırım, kısırlığın yalnızca kadın kaynaklı olmadığını vurgulayarak, infertilite vakalarının yüzde 40’ında erkek faktörünün etkili olduğunu belirtti.

Uzmanı uyardı: Bulduğunuz çözümle oyalanmanız tanıyı geciktirebilir

Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Akranlarınıza göre daha çabuk yoruluyorsanız, efor sırasında nefes darlığı hissediyorsanız, tek yastıkla yatmakta zorlanıyorsanız bunun sebebini mutlaka araştırın. Bulduğunuz çözümle oyalanmanız tanıyı geciktirebilir. Bazen, bu tanının gecikmesi tedavi fırsatının büyük ölçüde kaçmasıyla da sonuçlanabilir” dedi.