Mahfi Eğilmez’den dikkat çeken uyarı: Türkiye neden dış ticaret açığı veriyor?

Ekonomi uzmanı Mahfi Eğilmez, kaleme aldığı “Türkiye’nin Dış Ticaret Sorunu” başlıklı yazısında ülkenin dış ticaret açığı sorununu ele aldı. Eğilmez, bu sorunun temelinde Türkiye’nin markalaşma eksikliği ve teknoloji düzeyinin bulunduğunu vurguladı.

İhracatın fob (taşıma aracına yüklenene kadar olan giderler dahil), ithalatın ise cif (maliyet, sigorta ve navlun dahil) olarak hesaplandığını belirten Eğilmez, Türkiye’nin sürekli dış ticaret açığı veren bir ülke olduğunu ifade etti. Eğilmez, grafiklerle desteklediği yazısında, dış ticaret açığının 2016 – 2021 yılları arasında daraldığını ancak sonrasında tekrar arttığını gösterdi. Ayrıca, 2023 ve 2024 yıllarında büyümenin potansiyel oranın altında kalması sonucunda ithalatın düşmesiyle dış ticaret dengesinde daralmanın yaşandığını belirtti.

DIŞ TİCARET HADLERİ TÜRKİYE ALEYHİNE İŞLİYOR

Dış ticaret hadlerinin, ihracat birim değer endeksinin ithalat birim değer endeksine oranını vurgulayan Eğilmez, dış ticaret haddinin 100’ün üzerinde olmasının ihraç eden ülke lehine olduğunu açıkladı. Türkiye’nin dış ticaret hadlerinin olumsuz olduğunu belirten Eğilmez, ihraç edilen malların fiyatlarının ithal edilen malların fiyatlarının altında olduğunu ifade etti.

BİRİM FİYATLAR ARTMADI MİKTAR ARTTI

Miktar endekslerine de değinen Eğilmez, dış ticaretteki artışın büyük ölçüde miktar bazında olduğunu, birim fiyatların ise değişmediğini kaydetti. İhracat miktar endeksinin son 12 yılda ciddi artış gösterdiğini belirten Eğilmez, buna karşın birim değer artışının sınırlı kaldığına dikkat çekti. Aynı dönemde ithalat miktarının da yükseldiğini, ithalatın birim fiyatlarının ise daha fazla arttığını belirtti.

TEKNOLOJİ VE MARKA EKSİKLİĞİ DIŞ TİCARET AÇIĞINI BESLİYOR

Eğilmez, yazısında dış ticaret açığının temel nedenlerine de değindi. İhraç edilen malların genellikle orta ve düşük teknoloji içerikli olmasına karşın ithal edilen malların yüksek teknoloji içerikli olmasının bu durumu beslediğini belirtti. Ayrıca, ihraç edilen malların dünya çapında tanınmış markalara sahip olmaması ve ithal edilen malların tanınmış markaları taşıması da bu sorunun temel nedenlerinden birisi olarak ortaya çıkıyor.

Related Posts

Araplardan ABD’lilerle rekor anlaşma

ABD Başkanı Trump’ın Suudi Arabistan ziyaretine Nvidia CEO’su Huang da eşlik etti. Ziyarette, Suudi Arabistan’a yapay zekâ üssü kurulacağı ve 18 bin adet çip siparişi verildiği açıklandı.

2025 yaş çay alım fiyatı belli oldu

Karadeniz Bölgesi’nde tarım yapan kişileri ilgilendiren yaş çay alım fiyatı belli oldu. Tarım ve Orman Bakanlığı, 2024 yılında 19 lira olan yaş çay bedelini yüzde 33.89 oranında artırarak 25.44 liraya yükseltti. Çay kesim işlemlerinin ardından satış …

Türk vatandaşları için vizesiz seyahat edilebilecek 7 Avrupa ülkesi

Türk vatandaşları için Avrupa’da vizesiz seyahat edilebilecek birçok ülke, tatil planlarını kolaylaştıran mükemmel fırsatlar sunuyor. Bu ülkelerde vize başvurusu yapmaya gerek kalmadan, huzurlu bir tatil geçirmek mümkün. İşte 2025 yılı itibarıyla Türk vatandaşlarının rahatlıkla ziyaret edebileceği 7 vizesiz Avrupa ülkesi.

VİOP’ta endeks kontratı güne yükselişle başladı

VİOP’ta endeks kontratı güne yükselişle başladı

Küresel ticaret savaşı nedeniyle 25 bin sanayi istihdamı risk altında

Allianz Trade araştırması, küresel gümrük vergisi anlaşmazlığında bir anlaşmaya varılamaması halinde Çin’in, Avrupa pazarlarını giderek daha fazla hedef alacağını ve Almanya’da 25 bine kadar sanayi işi kaybedileceğini ortaya koydu.

SPK’dan kripto varlık platformlarına yönelik “rezerv kanıtı” düzenlemesi

SPK’dan kripto varlık platformlarına yönelik “rezerv kanıtı” düzenlemesi