Meyve fiyatları uçtu: Yüzde 200

Meyve Fiyatlarındaki Yüksek Artış Devam Ediyor

Son dönemde meyve fiyatlarındaki artış, özellikle kirazı vurdu. Haziran ayında, kirazın kilosu 600 TL’yi buldu. Aynı dönemde erik, kayısı, karpuz ve kavun gibi meyvelerin kilosu da üç haneli fiyatlara yükseldi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, meyve fiyatlarındaki artış oranı geçen yıla göre yüzde 200’ün üzerine çıktı. Bu artış, tarım ürünlerinde kaydedilen en yüksek artış olarak dikkat çekiyor.

Tarım Ürünlerinde Genel Artış Yaklaşık Yüzde 50

Genel olarak tarım ürünleri ve hayvansal gıda fiyatlarındaki yıllık artış oranı yaklaşık yüzde 50 oldu. Ancak meyve fiyatlarındaki artışın diğer ürünlere göre çok daha fazla olduğu açıkça görülüyor. Uzmanlar, iklim değişikliğinin etkileriyle bu yükselişin daha da artabileceğine dikkat çekiyor.

Meyve fiyatlarındaki bu yüksek artışın temel sebeplerinden biri iklim krizi. Uzmanlara göre, zirai don ve kuraklık nedeniyle bu yıl meyve üretiminde ciddi düşüşler yaşandı. Artan fiyatların gelecek yıl da devam etmesi bekleniyor.

Zirai Don ve Kuraklık Etkileri Sürüyor

NTV’nin haberine göre, Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, zirai don ve kuraklığın meyve fiyatlarını zirveye taşıyan ana etkenler olduğunu belirtiyor. Yıldırım, bu yılın olağanüstü bir yıl olduğunu ve Türkiye’nin kiraz ile kayısının dünyada lider ürünler olduğunu vurguluyor. Ancak bazı çiftçiler üretimde yaşanan zorlukları, “Evimizde yiyecek bir şey bile yok,” diyerek dile getiriyor.

Ambalajlı Meyve Ürünleri de Pahalılaşabilir

Meyve üretimindeki düşüş, meyve bazlı ambalajlı gıda ürünlerinin fiyatlarını da yukarı çekebilir. Bu durum, ihracat rakamlarını olumsuz etkileyebilir. Yıldırım, Türkiye’nin kuru meyve üretiminde kayısı, üzüm ve incir gibi ürünlerle dünya çapında lider olduğunu ifade ediyor.

Related Posts

Kamu işçisine yüzde 24 önerildi, akla asgari ücretli geldi… Odatv izini sürdü: Haberler kötü

Ağustosta greve çıkmaya hazırlanan kamu işçilerine, 6 ay için yüzde 24 zam önerilirken, gözler asgari ücrete çevrildi. Enflasyon karşısında maaşların eridiğini belirten milyonlarca asgari ücretli yılın ikinci yarısı için zam beklerken, Odatv’nin edindiği bilgilere göre haberler kötü

Dışişleri Bakanlığı 1353 kişiyi işten çıkardı!

ABD Dışişleri Bakanlığı, kapsamlı yeniden yapılanma planı çerçevesinde 1300’ü aşkın çalışanıyla yollarını ayırdı. Başkent Washington’daki Bakanlık binasında duygusal anlar yaşanırken, işine son verilen personel, mesai arkadaşlarının alkışları …

Türk-İş şehitler nedeniyle ertelediği eylemleri başlatıyor, Harb-İş Ankara’ya yürüdü: İşçi ‘gemileri yaktı’

Kamu işçilerine sunulan zam teklifine karşı Türk-İş yeniden sahada. “Zordayız, geçinemiyoruz” kampanyası bugün başlatılıyor. Eylem kapsamında işçiler pazartesi günü işyerlerini terk etmeyecek. Ertelemeye uymayan Harb-İş ise “Geri dönüş yok” dedi.

Bir ilde daha taksi ve dolmuşa zam geldi

Zam furyası devam ediyor. Yozgat’ta şehir içi dolmuş ücretleri öğrenci 15 liradan 20 liraya, kent kartlı biniş 20 liradan 25 liraya, kredi kartlı biniş 25 liradan 32 liraya yükseltildi. Öğrenciler bir saat içerisinde, vatandaş ise 30 dakika içerisinde ücretsiz aktarma yapabilecek.

Bakan Şimşek, Londra’da: Türk lirasındaki oynaklık ciddi biçimde azaldı, Türkiye’nin büyüme potansiyeli yüksek

Şimşek, yatırımcı görüşmelerinde Türkiye’nin dezenflasyon sürecine ve büyüme potansiyeline dikkat çekti

Bakan Şimşek, Londra’da konuştu: Türk lirasındaki oynaklık önemli ölçüde azaldı

Bakan Şimşek, Londra’da yatırımcılarla yaptığı temaslarda “Türk lirasındaki oynaklık önemli ölçüde azalmıştır.” değerlendirmesinde bulundu.