Yargıtay’dan emsal yıllık izin kararı: Süreyi kaçıran ücretini alamayacak

Yıllık İzin Ücretlerinde Zaman Aşımı Süresi Değişti: İşte Detaylar

Son zamanlarda tartışma konusu olan kullanılmayan yıllık izin ücretlerinin tahsilinde uygulanacak zaman aşımı süresi konusunda Yargıtay’dan önemli bir karar geldi. Habertürk’ten Ahmet Kıvanç’ın haberine göre, Yargıtay 9. Hukuk Dairesi tarafından yapılan içtihat değişikliğiyle belirsizlik son buldu.

Geçmişte, 2012 ile 2017 yılları arasında sona eren iş sözleşmeleri için 10 yıllık zaman aşımı süresi uygulanan Yargıtay, 2020 yılında iş davalarına bakan dairelerin birleştirilmesi sonucu bu süreyi 5 yıla düşürdü. Artık, geçmiş dönemlere ait kullanılmayan yıllık izin ücretlerinde de 5 yıllık zaman aşımı süresi geçerli olacak.

Geçmişten Günümüze Zaman Aşımı Süreci

Önceleri, 1 Temmuz 2012 tarihinden önce yıllık izin ücretleri için 5 yıl olan zaman aşımı süresi, 2012’de yürürlüğe giren Türk Borçlar Kanunu ile birlikte 10 yıla çıkarılmıştı. Ancak 25 Ekim 2017 tarihinde yürürlüğe giren İş Mahkemeleri Kanunu ile tüm alacak türlerinde zaman aşımı süresi 5 yıl olarak belirlendi.

Yasada bulunan geçici madde gereği, 25 Ekim 2017 tarihinden önce başlamış olan zaman aşımı süreleri eski hükümler doğrultusunda (10 yıl) işlemeye devam edecek. Ancak süresi henüz dolmamış alacaklar için, kalan sürenin 5 yılı aşması durumunda yeni düzenleme geçerli olacak.

Sözleşme Sonlanınca Hak Başlıyor

İş Kanunu’na göre, işçinin kullanmadığı yıllık izinlerin ücretine hak kazanması, iş sözleşmesinin sona ermesiyle mümkün hale geliyor. İzin ücreti, işçinin işten ayrıldığı tarihteki brüt maaşı üzerinden hesaplanır ve zamanaşımı süresi de bu tarihten itibaren başlar.

İşçinin işten çıkış şekli, kullanılmayan yıllık izin ücretinin ödenmesi için belirleyici değildir. İşveren tarafından haklı sebeple çıkarılmış olsun ya da çalışan kendi isteğiyle işten ayrılmış olsun, ücretin ödenmesi gerekmektedir.

Yargıtay’ın kararı, çalışanların haklarını korumak ve işverenlerin yükümlülüklerini hatırlatmak adına önemli sonuçlar doğurur. Ahmet Kıvanç, yazısında çalışanların hak kaybı yaşamamaları için zaman aşımı süresini takip etmeleri gerektiğinin altını çiziyor.

Related Posts

Muhteşem üçlüye okkalı zam geldi. Hükümet gece yarısını bekleyemedi. Fiyatları gören şoke olacak

Brent petrolün varil fiyatının yükselmesini gerekçe göstererek akaryakıta seri zamlar yapan hükümet TÜİK’in bugün saat 10.00’da açıkladığı enflasyon oranlarıyla bağlantılı olarak akaryakıta ÖTV zammı yaptı. Brent petrolün varil fiyatı ise …

RTÜK’ten Sözcü TV ve TELE1 hakkında para cezası kararı!

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Sözcü TV’ye LeMan karikatürü nedeniyle 5 kez program durdurma ve yüzde 5 idari para cezası; TELE1’e ise CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in Erdoğan’a yönelik ifadeleri sebebiyle yüzde 3 para cezası verdi. RTÜK Üst …

Sosyal destek ödemeleri değişti: Engelli aylığı, 65 yaş aylığı ve evde bakım yardımları yükseldi

Sosyal destek ödemeleri değişti: Engelli aylığı, 65 yaş aylığı ve evde bakım yardımları yükseldi

138 yıllık gıda devi iflas ediyor: 25 bin alacaklı sırada bekliyor

Market raflarında uzun yıllardır yer alan 138 yıllık köklü bir gıda markası, iflas koruma başvurusunda bulunarak faaliyetlerini mahkeme gözetiminde satışa çıkarma kararı aldı.

Asgari ücrette Temmuz zammı için son viraj! Ara zam gelecek mi?

Haziran ayı enflasyon verisi yarın açıklanıyor. Bu kritik veri, memur ve emekli maaşlarından sosyal yardımlara kadar birçok kalemde belirleyici olacak. Asgari ücretle çalışan milyonlarca kişi ise “Temmuz’da zam gelir mi?” sorusuna yanıt arıyor.

Sigaraya 10 liralık vergi zammı geliyor

Sigaraya 10 liralık vergi zammı geliyor